Over mij 

Ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Derk Jan van Gennep, geboren 8 september 1980 te Hardenberg. Zolang als ik mij het kan herinneren ben ik al gek van muziek en met name muziek waarin de gitaar een rol speelt.  

 

Mijn ouders zijn beide grote muziekliefhebbers en ik ben opgegroeid met een grote platen- en CD collectie en dat heeft de nodige invloed wel gehad. Ook wist ik al vroeg dat ik ooit gitaar zou gaan spelen en op mijn 10e verjaardag was het dan zover; ik kreeg een gitaar en ging naar gitaarles!

Na eerst wat geploeterd te hebben op een klassieke gitaar was het in november 1993 tijd voor een elektrische gitaar en toen was het hek van de dam! Gitaarspelen werd mijn nieuwe dagbesteding en menig uurtje werd op de slaapkamer doorgebracht met het uitzoeken en naspelen van Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine en andere bands waar ik toen veel naar luisterde.

Ongeveer een jaar later, eind 1994, ben ik begonnen met het bespelen van de bas en dit instrument bespeel ik, naast de gitaar, nog altijd erg graag. Tegen deze tijd ben ik gestopt met de gitaarlessen aangezien deze niet aansloten bij hetgeen wat ik graag wilde leren. Naarmate ik vorderde op de gitaar kreeg ik steeds meer interesse in soleren en dit heb ik geleerd door met CD’s van Jimi Hendrix, Cream en Living Colour mee te spelen. Ook begon ik mijn muzikale horizon te verbreden; eerst met metal (Pantera, Fear Factory, Meshuggah, enz), daarna fusion (Mahavishnu Orchestra, Vernon Reid’s Mistaken Identity, Tribal Tech, John Scofield, Mike Stern), jazz (Miles Davis, John Coltrane, Dave Brubeck), progressieve rock (Dream Theather, UK, Planet X, Genesis), en gitaarvirtuozen zoals Joe Satriani (die heeft me wat uurtjes aan uitzoeken gekost...) John Petrucci en Steve Vai.

Omdat ik zo halverwege 1994 gestopt was met gitaarles heb ik met behulp van theorieboeken en het bovenstaande materiaal mijzelf verder leren spelen. Op een gegeven moment had ik het idee dat ik niet genoeg vordering boekte op de gitaar en ben ik zo rond 1999 weer les gaan nemen.

Dit heb ik zo’n 2 jaar gedaan totdat mijn niveau hoog genoeg bleek om auditie aan het conservatorium te doen. In 2001 ben ik dan ook gaan studeren aan wat nu Artez Conservatorium Zwolle is, waar ik hoofdvakles (gitaarles) kreeg van Hans Voogt. Ik heb mij daar voornamelijk toegespitst op het leren spelen van jazz. Deze muziek heeft een dermate hoge moeilijkheidsgraad dat ik daar waarschijnlijk nooit op uitgestudeerd ben...

Daarnaast heb ik daar kennis gemaakt latinmuziek (verzamelnaam voor Zuid- Amerikaanse muziekstijlen zoals; bossa nova, samba en salsa). Door de jaren heen is de muziek waar ik mij door laat beinvloeden heel divers geworden, een lijst van artiesten die mij beinvloed hebben maakt deze pagina waarschijnlijk 2x zo lang... Ook heb ik daar clinics gevolgd van o.a. Scott Henderson, (toonaangevende fusiongitarist) Mike Keneally, (gitarist bij o.a. Frank Zappa en Steve Vai), Kurt Rosenwinkel (jazzgitarist) Dave Liebman (jazzsaxofonist) Bob Brozman (slidegitarist),en Ed Verhoeff (latingitaar workshop). In 2005 ben ik afgestudeerd en als leraar en muzikant aan het werk gegaan.

Momenteel combineer ik een lespraktijk met het spelen in verschillende bands, zowel als gitarist als bassist.  

Het bedrijf 

 

In 2013 zijn mijn vrouw en ik gestart met onze lespraktijk aan huis. Voor informatie en foto's van de lesruimte klik hier.  

 

 
©Van Gennep gitaarles en basles in Almelo. Contact: 0613279977